Bičių žiedadulkės: nauda ir kaip jas vartoti
Bičių žiedadulkės natūralus gamtos baltymų, angliavandenių, lipidų, vitaminų: A, B, E, P, pantoteno rūgšties, biotino, mineralinių druskų ir biologiškai aktyvių medžiagų šaltinis.
Maistui ir mitybos praturtinimui žiedadulkės pradėtos vartoti palyginti visai neseniai, tik nuo XX a. 7 dešimtmečio, nepaisant to, jau atlikta daug mokslinių tyrimų, patvirtinančių jų efektyvumą.
Žiedadulkės labai lengvai absorbuojamos, todėl organizmas jas lengvai pasisavina. Tai šarminis produktas, todėl puikiai tinka bendrai organizmo sveikatai ir savijautai pagerinti.
Kaip atsiranda žiedadulkės?
Bičių suneštos žiedadulkės tai - augalų vyriškosios lytinės ląstelės, kuriuose sukaupta augalo gyvybinė energija, skirta genčiai pratęsti.
Žiedadulkes nuo augalų bitės surenka žiedų apdulkinimo metu ir rinkdamos nektarą. Kiekvienam augalui svarbu subrandinti sėklų, iš kurių vėliau užaugs kiti augalai. Kad tai įvyktų augalams reikalingas apdulkinimas.
Būtent bitės ir yra vienos iš pagrindinių vabzdžių apdulkintojų. Geriausias sėklas augalai subrandina, kai žiedadulkės pernešamos nuo vieno augalo ant kito.
Norėdami privilioti vabzdžius augalai skiria kvapnų nektarą, taip skatindami juos lankyti. Bitės rinkdamos nektarą iš žiedų kartu apkimba ir žiedadulkėmis. Taip tupinėdamos nuo žiedo ant žiedo, jos perneša žiedadulkes ir apdulkina augalus, kad jie vėliau galėtų subrandinti vaisius. Tiek nektaras, tiek žiedadulkės yra bičių maistas.
Žiedadulkes bitės surenka iš gėlių žiedų, jas suvilgo nektaru, kitais ingredientais ir suformuotus gumulėlius ant užpakalinių kojyčių atneša į avilį. Dalį žiedadulkių bitės atneša ir į avilį. Jos renkamos specialiais rinktuvais, pritvirtintais prie avilio.
Prieš patekdamos į avilį bitės ant rinktuvo grotelių nusibraukia dalį žiedadulkių nuo savo kojyčių, taip dienos eigoje surenkamos žiedadulkės. Atnešusios į avilį, bitės žiedadulkes krauna į korius, pačios jomis maitinasi ir kaupia kaip maisto atsargą.
Žiedadulkės ir jų spalvų paletė
Žiedadulkių spalva gali skirtis nuo šviesiai geltonos iki tamsiai rudos. Taip pat gali būti žiedadulkių spalvų, tokių kaip violetinė, juoda, raudona, mėlyna.
Žiedadulkes bitės daugiausiai renka pavasarį, kai intensyviausiai žydi laukiniai ir kultūriniai augalai. Priklausomai nuo augalų rūšies žiedadulkės būna skirtingų spalvų ir atspalvių: oranžinės (pienių), geltonos (rapsų), žalios (įvairių vaismedžių: obelų, kriaušių, vyšnių, slyvų), rudos (grikių), violetinės (facelijų) ir kt.
Aukščiausios kokybės bičių surinktas gėlių žiedadulkes pirkti galite, iš ekologiško sertifikuoto bityno atokiame Šalčininkų rajono kaime. Plati spalvų gama rodo, kad jose gausu maistinių medžiagų iš įvairių laukinių augalų. Pasiūla yra labai ribota, nes jas renka tik mūsų bityno bitės ankstyvą pavasarį ir vasarą.
Žiedadulkių cheminė sudėtis
Bičių žiedadulkėse yra apie 250 medžiagų:
- įskaitant 24,1% baltymų,
- 10,4% aminorūgščių,
- 18,5% angliavandenių,
- rūgščių (linolio, γ-linolio), riebalų rūgštys,
- vitaminai (provitaminas A ir vitaminai E ir D bei vandenyje tirpūs vitaminai, tokie kaip B1, B2, B6 ir C);
- rūgštys: pantoteno, nikotino ir folio, biotino, rutino ir inozitolio;
- makroelementai ir mikroelementai,
- polifenoliai,
- flavonoidai,
- fenolio junginiai. Fenolio junginiai - natūralūs antioksidantai, neutralizuojantys kenksmingus laisvuosius radikalus, kurie sukelia vėžį, širdies ligas ir diabetą.
Produkte gausu mineralų, tokių kaip silicis, siera, selenas, taip pat dideli kalio, kuris gerina kraujagyslių ir širdies sistemos veiklą. Nemažai fosforo ir magnio, kurie reguliuoja medžiagų apykaitą. Dideli mangano, cinko ir geležies kiekiai mažina anemiją (mažakraujystę).
Žiedadulkėse 5-7 kartus daugiau aminorūgščių, nei kiaušiniuose ar jautienoje, taip pat apie 20% augalinių riebalų.
Randama daug vitamino B, įskaitant B6 ir B12 vitaminus, reikalingus energijai palaikyti ir protinei veiklai stiprinti.
Taip pat vitamino C ir rutino, kuris stiprina kapiliarų sistemą, yra vienas efektyviausių antioksidantų.
Cheminė sudėtis skiriasi atsižvelgiant į augalų rūšį iš kurios jos surinktos, geografinę vietovę, klimatą ir dirvožemį.
Lietuvoje surenkamose žiedadulkėse, nustatyti (Lietuvos apiterapeutų asociacijos informacija) šie antioksidacinį (senėjimą lėtinantį) poveikį turinčių vitaminų kiekiai: vitamino C - 12- 24 mg%, vitamino A - 3 -11 mkg/g, alfa-tokoferolio - 2 -17 mkg/g, karotinoidų - 95 –177 mkg/g.
Kam rekomenduojama vartoti žiedadulkes?
- Žiedadulkės, turinčios daug maistinių medžiagų, puiki priemonė vaikams, jų organizmo augimui ir vystymuisi palaikyti.
- sportuojantiems ir fiziškai aktyviems žmonėms. Bičių žiedadulkių sudėtyje net 25% natūralių baltymų! Taip pat daug antioksidantų, kurie apsaugo raumenis nuo oksidacijos, vykstančios intensyviai treniruojantis. Žinoma, kad aktyviai prakaituojant, organizmas praranda daug mineralų. Prarastų mineralų, o ypač pagrindinių elektrolitų, magnio, kalio ir natrio, atstatymas po fizinio krūvio yra labai svarbus. O žiedadulkėse magnio ir kalio gausu.
- protinį, intelektualinių pastangų reikalaujantį, darbą dirbantiems. Bičių surinktos žiedadulkės efektyviai kovoja su stresu, praturtina mitybą, taip yra dėl didelio vitaminų, mineralų, baltymų, amino rūgščių, lipidų ir fermentų kiekio. Taip pat įrodyta, kad žiedadulkių vartojimas pagerina budrumą ir koncentraciją bei teigiamai veikia atmintį.
- senyvo, vyresnio amžiaus žmonėms. Nedidelės žiedadulkių dozės slopina kraujagyslių aterosklerozinius pokyčius ir pagerina smegenų kraujotaką.
- Žiedadulkės gali būti rekomenduojamos asmenims, sergantiems anemija (mažakraujyste), antrojo tipo cukriniu diabetu, hepatitu, turintiems skydliaukės sutrikimų, atsistatymui po chemoterapijos (spindulinio gydymo).
Bičių žiedadulkės: nauda organizmui
- Šio super maisto vartojimas gali daryti teigiamą įtaką organizmui. Atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad žiedadulkės pasižymi senėjimą lėtinančiomis savybėmis, nes stimuliuoja ląstelių augimą ir atsistatymą, turi priešvėžinių savybių.
- Žiedadulkės gali būti naudojamos kaip priedas prie kasdienio maisto, ypač stiprinti imunitetą rudens ir žiemos laikotarpiu.
- Naudojamas kaip natūralūs gamtos sukurti papildai vitaminų ir mineralų kiekiui subalansuoti.
- Pasižymi priešuždegiminėmis, antibiotinėmis, detoksikuojančiomis, kraujo riebalus mažinančiomis savybėmis.
- Padeda pagerinti fizinę ir psichinę būklę.
- Turi įtakos hemoglobino ir raudonųjų kraujo kūnelių padidėjimui.
- Vitaminai yra vertingas žiedadulkių komponentas, pvz., vitamino A yra 20 kartų daugiau nei morkose, B grupės vitaminų dvigubai daugiau nei mėsoje ar kepenyse.
- Žiedadulkės gali apsaugoti nuo radiacijos ir šalutinio chemoterapijos poveikio.
- Jos žinomos dėl ilgaamžiškumą skatinančių ir vaisingumą gerinančių savybių, nes stimuliuoja kiaušidžių veiklą ir gerina lytinį potraukį.
- Mediciniškai žiedadulkių poveikis yra priešgrybelinis, antivirusinis, antialerginis, priešuždegiminis, priešvėžinis, imuninę sistemą stimuliuojantis, žaizdų gijimą skatinantis.
Žiedadulkių vartojimo rekomendacijos
Paprasčiausia žiedadulkes vartoti sumaišius jas su vandeniu. Reikalingą paros normą rasite žemiau.
Žiedadulkes sumaišykite su puse stiklinės drungno vandens, galite pridėti arbatinį šaukštelį medaus, griežinėlį citrinos.
Gerti ryte nevalgius, tuomet vertingi vitaminai geriau pasisavinami. Vartojimas turėtų trukti 2-3 mėnesius. Jis gali būti naudojamas, pavyzdžiui, rudens ir pavasario sezonais.
Norint žiedadulkėmis papildyti maisto racioną įberkite į sultis, kokteilį, jogurtą, daržovių salotas, košę arba tiesiog sukramtykite ir nurykite.
Žiedadulkių vartojimas (normos)
Suaugusiems, profilaktiškai: po 10-15 g per dieną arba 1 valg. šaukštą valgio metu.
Suaugusiems, imuninės sistemos stiprinimui ūmių virusinių infekcijų metu arba gydymui: po 20-30 g per dieną arba po 1 valg. šaukštą 2 kartus per dieną, geriau tarp valgių. Vartojimo kursas: 2-4 savaitės.
Vaikams dozės yra per pusę mažesnės. Profilaktiškai po 7 g per dieną arba 1 arbatinį šaukštą.
Vartojimo kiekiai nurodyti pagal Lietuvos apiterapeutų asociacijos viceprezidentės habil. dr. Dalios Stasytytės Bunevičienės rekomendacijas.
Kada negalima vartoti žiedadukių?
Bičių surinktos žiedadulkės alergiją sukelia retai, tačiau pavienių atvejų būna. Nes tai nėra tolygu vėjo išnešiojamoms žiedadulkėms, kurioms alergija yra dažesnė.
Sergant bronchine astma - žiedadulkių vartoti negalima.
Nepatariama vartoti paaugliams lytinio brendimo metu, nes jos pasižymi lytinę sistemą stimuliuojančiu poveikiu. Žiedadulkėse esantis vitaminas E ir kitos aktyvios medžiagos gali iškreipti normalią lytinio brendimo eigą.
Kai vaikas pirmą kartą vartoja bičių žiedadulkes, duokite jam tik po vieną granulę arba dvi, kad įsitikintumėte, jog jis nėra alergiškas.
Jei žinote, kad jūsų vaikas alergiškas medui ar kitiems bičių produktams, geriau vengti vartoti žiedadulkes. Tačiau jei po pirmosios porcijos nepageidaujamas poveikis nepasireiškia, dozę galite palaipsniui didinti iki 1 arbatinio šaukšto per dieną.
Žiedadulkių vartojimas kasmet auga
Pasaulinis susidomėjimas ir didėjantis vartotojų informuotumas apie sveikos mitybos svarbą gyvenimo kokybei, skatina grįžti prie natūralių produktų, ypač bičių produktų. Bičių žiedadulkės dėl didelės sveikatos vertės taip pat sulaukė daug dėmesio.
Jos naudojamos daugelio lėtinių ligų, ypač medžiagų apykaitos sutrikimų, profilaktikai ir gydymui. Bičių produktas rekomenduojamos kaip kasdienis papildas vietoje sintetinių vitaminų. Ilgalaikis bičių žiedadulkių vartojimas gali skatinti kraujotaką, atitolinti senėjimą, sustiprinti imunitetą ir padidinti fizinę bei protinę veiklą. Moksliniai tyrimai su bičių žiedadulkėmis vaidina svarbų vaidmenį skatinant ateities naujoves ir galimus pritaikymus.
Informacijos šaltinis
Dr. Verica Milojkovic "Bee Bread (Perga) – The Source of Health, Vitality and Longevity"
Shaden A. M. Khalifa ir autorių kolektyvas "Bee Pollen: Current Status and Therapeutic Potential"