Šįkart noriu su jumis pasidalinti svarbia žinia iš savo bitininkystės kelio. Nuo 2025 metų pradžios esu dalis naujos iniciatyvos, kuri gimė Lietuvos bitininkų sąjungos viduje – tai medaus someljė komanda, arba, kitaip tariant, sensorinės analizės darbo grupė. Mūsų tikslas – kad lietuviškas medus būtų vertinamas pagal tarptautinius standartus ir rastų savo vietą ne tik vietinėje, bet ir pasaulinėje rinkoje.
Kodėl tai svarbu? Todėl, kad medus turi kalbėti pats už save – savo aromatu, skoniu, spalva. Mūsų darbas padeda bitininkams gauti objektyvų įvertinimą, o vartotojams – pasitikėjimą, kad stiklainyje slypi tikra, autentiška vertybė.
Komanda, kuri leidžia kalbėti pačiam medui
Medaus someljė – tai specialistai, baigę tarptautinius mokymus Italijoje. Mes mokomės atpažinti botaninę kilmę pagal kvapą ir skonį, vertinti tekstūrą, spalvą, netgi pastebėti defektus. Aklųjų degustacijų metodika užtikrina objektyvumą – sprendžia ne vardas ar etiketė, o pats produktas. Tai naujas požiūris, leidžiantis į medų žvelgti kaip į gurmanišką ir kartu patikimą produktą.
„Norime, kad lietuviškas medus būtų vertinamas taip, kaip vertinamas vynas ar alyvuogių aliejus – ne tik pagal skonį, bet ir pagal aiškius, tarptautinius kriterijus,“ – sako Jolita Smaidrienė, viena iš sensorinės analizės komandos narių.
Komandoje esame keturi. Mano kolegės Rasa Nabažaitė ir Ilma Paluckė kartu su manimi yra įtrauktos į prestižinį Italijos nacionalinį medaus ekspertų registrą ALBO MIELE, jungiantį vos kelis šimtus specialistų iš viso pasaulio. Tai reiškia, kad turime ne tik žinias, bet ir oficialią teisę profesionaliai vertinti medų. Kartu su mumis dirba ir Rokas Rutkus, kuris šiuo metu ruošiasi baigiamajam egzaminui ir netrukus taip pat taps šio registro nariu.
Kiekvienas mūsų į komandą atsinešė skirtingą patirtį. Rasa – gastronomijos profesionalė. Ilma – redaktorė ir knygų garsintoja, gebanti apie medų pasakoti taip, kad jis tampa beveik literatūros kūriniu. Rokas – pedagogas ir aistringas kolekcionierius, matantis kiekviename stiklainyje pasaulio istoriją. O aš, kaip „Avilio istorijų“ bityno įkūrėja, į komandą įnešu bitininkystės kasdienybės patirtį, rūpestį kokybe ir norą skleisti medaus vartojimo kultūrą.
Mūsų pirmieji darbai
Pirmas didelis iššūkis mūsų laukė Paežerių dvare, per Lietuvos bitininkų šventę. Ten pirmą kartą surengėme oficialų medaus vertinimą pagal tarptautinius kriterijus. Ragavome 37 mėginius, o už išskirtinį liepų ir rapsų medų skyrėme specialias padėkas. Man ši akimirka buvo ypatinga – supratau, kad profesionalus požiūris į medų pasiekė plačiąją bitininkų bendruomenę. Apie konkursą išsamiai rašiau anksčiau, gali skaityti paspaudę nuorodą.
Vėliau laukė dar svarbesnis darbas: nacionalinė atranka į „The Global Honey Bar“, kuri bus pristatyta pasauliniame bitininkystės kongrese Apimondia 2025 Kopenhagoje. Iš beveik keturiasdešimties pateiktų mėginių atrinkome devynis, atspindinčius Lietuvos gamtos įvairovę – nuo miesto stogų avilių iki Dzūkijos drevinio medaus. Apie atranką detaliai pasakojau ankstesniame tinklaraščio tekste.
Šiuos pavyzdžius pristatėme ir visuomenei – Bitininkystės muziejuje Stripeikiuose per Žolinių šventę. Tai buvo tikra šventė: žmonės ragavo medų, mokėsi jį pažinti, klausėsi mūsų pasakojimų. Man buvo gera matyti, kaip degustacija tampa ne tik malonumu, bet ir edukacija.
Kodėl visa tai svarbu?
Per pirmuosius metus pamačiau, kad profesionalus vertinimas keičia žaidimo taisykles. Bitininkai sulaukia pripažinimo už savo darbą, vartotojai – daugiau aiškumo ir pasitikėjimo, o Lietuvos vardas pasaulyje siejamas su patikimu ir gurmanišku produktu. Tai ypač aktualu dabar, kai pasaulinėje rinkoje daug kalbama apie medaus klastojimą.
Žvilgsnis į priekį
Mūsų planai aiškūs: tęsti edukacijas, prisidėti prie nacionalinių vertinimų, atstovauti Lietuvai užsienyje. Norime, kad lietuviškas medus būtų vertinamas taip pat, kaip vynas ar sūris – už jo kilmę, skonį ir istoriją.
Aš tikiu, kad lietuviško medaus ateitis priklauso ne tik bitėms, bet ir mums, žmonėms, kurie mokame jo istoriją papasakoti. Ir esu labai dėkinga, kad galiu būti šios komandos dalimi.