Be sezoninių darbų bityne, šią vasarą kartu su kolegomis iš Medaus sensorinės analizės ekspertų komandos dirbu prie ypatingo projekto – lietuviško medaus atrankos į pasaulinį bitininkystės kongresą „Apimondia 2025“.
Kuo ši iniciatyva svarbi ne tik bitininkams, bet ir kiekvienam, vertinančiam natūralius, vietinius produktus? Tai žinutė apie skaidrumą, pasitikėjimą, rūšinio medaus įvairovę ir mūsų, bitininkų, meilę savo darbui.
Kas yra Apimondia?
Apimondia – tai pasaulinė bitininkystės organizacija, įkurta dar 1895 m. Jos tikslas skatinti mokslo pažangą, ekologiją ir etišką bičių produktų gamybą.
Kas dvejus metus rengiami pasauliniai bitininkų kongresai vis kitoje šalyje. Šiemet jis vyks Kopenhagoje, rugsėjo 23–27 d., ir jame dalyvaus tūkstančiai bitininkų, mokslininkų, maisto profesionalų ir žurnalistų iš daugiau nei 100 šalių. Viena iš pagrindinių renginio erdvių – „The Global Honey Bar“ (Pasaulio medaus baras), kur lankytojai ragaus kruopščiai atrinktą medų iš viso pasaulio.
Profesionalus vertinimas – akla degustacija
Atrinkti medaus mėginiai bus vertinami profesionalios sensorinės analizės pagrindu: pagal skonį, kvapą, tekstūrą, spalvą ir botaninius požymius. Vertinimas vyks aklosios degustacijos principu – komisijos nariai nežinos nei bitininko pavardės, nei produkto kilmės vietos, taip užtikrinant maksimalų objektyvumą.
Atranką koordinuoja Italijoje akredituotų „Medaus juslinės (sensorinės) analizės ekspertų darbo grupė“ arba sertifikuotų medaus someljė komanda. Grupės nariai: Nabažaitė Rasa, Paluckė Ilma, Rokas Rutkus ir Smaidrienė Jolita.
„Tai, ką mes skanaujame šaukštelyje medaus – tai ne tik saldumas. Tai regiono augalija, metų laikas, bičių sveikata ir bitininko darbas. Ši atranka – galimybė garsiai pasakyti: Lietuva gamina pasaulinio lygio medų,“ – sako J. Smaidrienė, sertifikuota medaus someljė.
Pasak jos, šis projektas – tai ne tik prestižas, bet ir išskirtinė proga Lietuvos bitininkams parodyti pasauliui savo meistriškumą, natūralumo siekį ir vietinės gamtos naturalumą.
„Lietuvoje dar turime galimybę išlaikyti autentišką medų – švarų, rūšinį, aiškios kilmės. Ir galime tuo pasidalyti su pasauliu“, – pabrėžia J. Smaidrienė.
Mūsų komandos tikslas atrinkti 10 geriausių lietuviško medaus rūšių, kurios taps Lietuvos vizitine kortele tarptautinėje arenoje. Mane, kaip medaus someljė, žavi tai, kiek daug galima pasakyti vienu šaukšteliu medaus – apie augaliją, metų laiką, krašto klimatą, bitininko darbą.
Lietuviškas medus – priešprieša klastojimui
Lietuviškas medus ne tik skanus. Jis pasakoja istoriją apie mūsų laukus, sodus, bitininkų ir bičių darbą. Dabar, kai viešoje erdvėje tiek kalbama apie medaus klastojimą ir nepasitikėjimą, norisi kalbėti apie skaidrumą, autentiškumą ir kokybę.
Pastaraisiais mėnesiais ne kartą girdėjome apie neautentiško, suklastoto medaus atvejus rinkoje. Tokie atvejai ne tik klaidina vartotojus, bet ir menkina sąžiningų bitininkų darbą.
Reaguodama į situaciją, Lietuvos bitininkų bendruomenė siunčia pozityvią žinią – kokybiškas, rūšinis lietuviškas medus gali ir turi būti vertinamas pagal aukščiausius standartus.
„Kaip tik tuo metu, kai viešumoje eskaluojamos klastojimo istorijos, mes kviečiame pažvelgti į pozityvų pavyzdį – profesionaliai vertinamą, rūšinio lietuviško medaus atranką, pagrįstą sensorine analize. Tai proga parodyti, ką gali Lietuvos bitininkai, kai remiamės kokybe, skaidrumu ir pagarba bitėms,“ – sako Juozas Olekas, Lietuvos bitininkų sąjungos prezidentas.
Ši iniciatyva ne tik atranka, bet ir savotiškas atsakas į rinkoje pastebimą kokybės sumaištį.
Kviečiame į viešą medaus degustaciją per Žolines!
Rugpjūčio 15 d., Žolinės šventės metu, visus kviečiame į viešą atrinkto medaus dešimtuko degustaciją Stripeikiuose, Bitininkystės muziejuje.

Žolinės – viena seniausių švenčių, kai pagerbiami žolynai, gamta ir derliaus gausa. Tai ir bitininkų šventė: žydintys laukai, augalų įvairovė ir jų nektaras šiuo laikotarpiu pasiekia savo aukščiausią tašką, iki šio laiko bitės jau būna sunešusios didžiausią metų derlių dalį.
Degustacija bus proga susipažinti su kruopščiai atrinktais medaus pavyzdžiais, paragauti, palyginti skonius, paklausyti medaus istorijų ir sužinoti, kaip atpažinti skirtingas medaus rūšis. O svarbiausia, tai bus padėka visiems Lietuvos bitininkams, kurie su meile augina bites ir tiekia medų, vertą stovėti šalia geriausiųjų pasaulyje.
Jei pažįstate darbštų bitininką – perduokite jam šią žinutę. Jei mėgstate medų – sekite mūsų kelionę, prisijunkite prie šventės Bitininkystės muziejuje ir paragaukite, kuo Lietuva gali didžiuotis pasaulyje.
Atrankos taisyklės https://shorturl.at/FbRNz
Medaus registracijos forma https://forms.gle/y71UUpxQeFrm1ip78